September

Locatie:
Nicolaaskerk
Kerkstraat 19
Baarn

Aanvang:
19:30 uur

Entree:
Gratis

Info:
www.bachcantorijbaarnwww.bachcantorijbaarn

Rosina Fabius – Mezzosopraan

 

Zondagavond 10 september

Cantatedienst

BWV 35 Geist und Seele wird verwirret
Deze zevendelige cantate, geschreven voor 8 september 1726, is om verschillende redenen opmerkelijk.
Het is – voor zover we weten – de enige cantate met twee louter instrumentale stukken: sinfonia’s, ter opening van beide cantatedelen (voor en na de overdenking).
Het is één van de slechts tien cantates waarin het koor geen enkele rol speelt, zelfs geen slotkoraal.
Het is een zogenaamde solocantate, één van de vier cantates waarin uitsluitend een alt zingt.
Het is één van de zeventien cantates met een solistische rol (obligaatpartij) voor (de rechterhand van) het orgel, die Bach vooral in zijn vierde jaar in Leipzig (1726) begint te schrijven, en  bovendien de enige cantate waarin alleen het orgel als solo instrument fungeert, in alle delen behalve de twee recitatieven.
Vocaal soliste is de alom vermaarde alt/mezzosopraan Rosina Fabius en het orgel wordt behendig bespeeld door de minstens zo vermaarde Henk van Zonneveld. Boudewijn Jansen dirigeert solisten en orkest waarin dit keer drie hoboïsten aantreden

De_Kapel

Locatie:
De Kapel
’s Gravelandseweg 144
1217 GA Hilversum

Aanvang:
15:30 uur
Zaal open om 15:00 uur

Entree:
€  15,- kinderen hebben gratis toegang
betaling uitsluitend contant, er is géén pin

Kaarten: 
Reserveren via:
koster@dekapel.nu 
of losse verkoop a/d zaal

Info:
www.dekapel.nu en
www.demuziekerije.nl

Parkeren kan gratis op de ’s Gravelandseweg in de berm en in de eerste zijstraat rechts, de Wisseloordlaan op straat en niet in de berm

Foto: Richard Smit

 

Zaterdagmiddag 16 september 2023

Het Lumen Ensemble - Een spel van licht en schaduw

Een programma met Franse en Scandinavische invloeden; van de recent herontdekte Légende norvégienne van Ysaye, de postromantische betovering van Lili Boulanger, hoogromantiek van Grieg, het surrealisme van Erik Satie.. naar het zilverachtige noorderlicht van de Noorse componist Marcus Paus en hypnotiserende klankschakeringen van Arvo Pärt.


Harpiste Eva Tebbe staat als veelzijdige muzikale persoonlijkheid op de (inter)nationale kamermuziek podia. Als harpiste, performer en instrumentaal vocalist werkt zij veelvuldig mee aan theaterproducties.

Violiste Anastasia Kozlova werd geboren in Leningrad, Rusland in een familie van beroepsmusici. Op zeven jarige leeftijd begon zij met haar vioolstudie, na een half jaar werd zij toegelaten tot de speciale school voor muzikaal begaafde kinderen in Leningrad. Haar verdere conservatoriumopleiding volgde ze vanaf 1995 in Amsterdam, eerst als vooropleiding student bij Valentin Zhuk. Vanaf 1998 bij Viktor Libermann en Keiko Wataya en vanaf 1999 bij Boris Belkin (leerling Isaac Stern) bij het Conservatorium van Maastricht. In 2003 behaalde zij op 23-jarige leeftijd het diploma voor Uitvoerend Musicus Bachelor Degree en in 2006 haar Master of Music Degree. Prijswinnaar van diverse internationale competities.

De musici lieten zich bij het samenstellen van dit programma aanvankelijk leiden door een buitenmuzikale inspiratiebron; een van de belangrijkste werken van de Belgische kunstenaar René Magritte; het schilderij L’empire des Lumières. We zien een nachtelijke scène in het onderste gedeelte, terwijl daarboven een stralende licht bewolkte hemel wordt afgebeeld. Een lantaarn wordt weerspiegeld in een vijver. Door het spel van donker en licht ontstaat een surrealistische scène.
Magritte zelf zei hierover: “Deze evocatie van dag en nacht lijkt me de kracht te hebben om ons te verrassen en op te vrolijken. Ik noem deze kracht poëzie.

De zoektocht naar een muzikaal equivalent van dit schilderij bracht het duo vervolgens op een verrassende combinatie van werken die door de speciale arrangementen voor viool en harp in een nieuw muzikaal licht en schaduwspel komen te staan. De composities ontstonden bijna allemaal op de grens van het aanbreken van een nieuwe wereld, braken met oude romantiek of omarmen juist een nieuwe romantiek. Het symbolisme met zijn hang naar verbeeldingskracht en de niet-zintuigelijke wereld deed zijn intrede als tegenreactie op de industrialisatie en het vooruitgangsdenken van die tijd. Dit mondde uiteindelijk uit in diverse kunststromingen, waaronder het surrealisme; waar L’empire des Lumières uit voort gekomen is.

programma

Lili Boulanger (1893-1918)
Nocturne  pour violon et harpe (arr. Eva Tebbe)

Edvard Grieg (1843-1907)
Uit Lyrische Stücke für violin und piano (arr. Emile Sauret/Eva Tebbe)
   Solvejgs Lied 
   Des Dichters herz 
   Ich liebe dich 

Eugène Ysaye (1858-1931)
Légende norvégienne, for Violin and Piano (arr. Eva Tebbe)

Erik Satie (1866-1925)
Chose Vues a droite et a gauche pour violon et harpe (arr. Eva Tebbe):
   Chorale hypocrite
   Fuge à tâtons
   Fantaisie musculaire
Gnosienne no 5 (arr. Eva Tebbe)

Marcus Paus (1979)
Uit Sonata for violin and piano (2020) (arr. Eva Tebbe):
   Beyond the wall of sleep 
   The Silver Key 

Arvo Pärt (1941)
   Fratres 

morgensterkerk Hilversum

Locatie:
Kerkgebouw De Morgenster
Seinstraat 2 – 1223 DA Hilversum

Aanvang:
20:15 uur

Entree:
€ 20,-

Kaarten:
www.seinconcerten.nl

Info:
www.seinconcerten.nl

Vrtijdagavond 22 september 2023

Harriet Krijgh en Lauma Skride - Cello en Piano

Foto: Marc Borggreve

De serie Seinconcerten wordt dit seizoen geopend door een ‘oude’ bekende: de jonge Nederlandse – in Wenen woonachtige – celliste Harriet Krijgh, door de pers geroemd om haar ‘opzwepende, vurige temperament, de hartstochtelijke impuls van haar speelstijl en de rijkdom aan nuances van haar kleurenpalet en expressie’. Ze deelt het podium met een voor haar zeer vertrouwde muzikale partner: pianiste Lauma Skride, die volgens de Bayerische Rundfunk ‘wonderbaarlijk gevoelig’ speelt, met ‘heerlijke klankkleuren en altijd met een zeer virtuoos elan’.

Harriet Krijgh speelde als soliste met vele orkesten op de belangrijkste podia in Europa, Noord-Amerika en Azië en is daarnaast een hartstochtelijke kamermusicus. Ze heeft sinds april 2018 een exclusieve opnamerelatie met Deutsche Grammophon.

De Letse pianiste Lauma Skride begon op vijfjarige leeftijd met muzieklessen en won op jonge leeftijd de Beethoven-Ring van het Beethovenfest Bonn. Ze concerteert regelmatig als duo partner van violisten als Anne Sofie Mutter, en haar zus, Baiba Skride.  Op het programma worden hoogtepunten uit de kamermuziek afgewisseld met intieme juweeltjes uit de Franse cello-literatuur.

Locatie:
Raadhuis
Dudokpark 1, Hilversum

Aanvang:
20:15 uur

Entree:
€ 20,- – Jongeren t/m 25 jaar  € 10,-

Info:
www.raadhuisconcerten.nl

Dinsdagavond 26 september 2023

De Piano

Daria van den Bercken piano

LUDWIG
Ines Pinto fluit
Nadia Wijzenbeek viool
Floor le Coultre viool
Hannah Strijbos altviool
Charles Watt cello
Wilmar de Visser contrabas

Tijdens dit concert met pianiste Daria van den Bercken en het grammy award winnende orkest LUDWIG op kamermuziekformaat wijden we de nieuwe vleugel van het Raadhuis in. Schumann’s prachtige Pianokwintet is de hoofdmoot van het programma.