Maart

Locatie:
Morgensterkerk
Seinstraat 2
1223 DA Hilversum

Aanvang:
17:00 uur

Entree:
€ 5,-

Kaartverkoop:
Reserveren via: info@seinconcerten.nl

Informatie:
www.seinconcerten.nl

4 maart 2022

Kinderconcert - Jazz4Kids

4 maart 2022 staat bij de seinconcerten in het teken van de Jazz! Tijdens het avondconcert treedt Fay Claassen op met haar band en om 17.00 uur is er een superswingend kinderconcert door een band die eigenlijk niet meer bestaat, maar speciaal voor de seinconcerten nog 1 keer komt optreden. Mis deze kans niet!

Swingende jazz in de klas? Jazzmuzikanten ontmoeten? Improviseren met een echte jazzband? Met ‘Jazzmuzikanten op bezoek’ kan het allemaal!!

Drie jazzmuzikanten laten de kinderen op een actieve manier te laten kennismaken met jazzmuziek. Zingend en spelend op contrabas en jazzgitaar verzorgen ze een miniconcert waarbij iedereen kan meezingen en bewegen.

`Jazzmuzikanten op bezoek’ zorgt voor een swingende en inspirerende ontmoeting met Jazz die de kinderen niet snel meer zullen vergeten…

De muzikanten

De jazzmuzikanten die met de kinderen komen musiceren zijn Suzan Overmeer (zang), Jens Larsen (gitaar) en Olaf Meijer (contrabas). Suzan Overmeer ontwikkelt sinds 2006 jazzprojec-ten voor kinderen onder de naam Jazz4kids. Ze heeft het lesboek + CD Jazz in de klas bedacht en geschreven en geeft jazzconcer-ten voor kinderen. Jens Larsen en Olaf Meijer zijn professionele jazzmuzikanten die vanaf het eerste uur in de Jazz4kids band zitten.

Locatie:
Morgensterkerk
Seinstraat 2
1223 DA Hilversum

Aanvang:
20:15 uur

Entree:
€ 20,-
Incl. consumptie in de
pauze

Kaartverkoop:
via:
www.seinconcerten.nl
of a/d zaal

Informatie:
www.seinconcerten.nl

4 maart 2022

Seinconcert - Fay Claassen & Friends

Musici
Fay Claassen zang
Karel Boehlee piano/keyboard
Peter Tiehuis gitaar
Theo de Jong basgitaar

Programma
Fay Claassen
Ennio Morricone
Paul Simon
Paul McCartney
Burt Bacharach

 

Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld als Fay Claassen met haar ontroerende stem Engels- en Nederlandstalig popsongs, eigen composities, of standards van het “Great American Songbook” tot nieuw leven brengt.
Doordat haar fenomenale improvisatie en perfecte intonatie kinderspel lijkt die zich moeiteloos verbindt met enorme emotionele diepgang en meer dan twintig jaar muzikale ervaring, leidt dat telkens tot weergaloze fascinatie.

Al vroeg begon Fay Claassen met een ballet en theateropleiding, stapte daarna over naar het muzikale vak en presenteerde een indrukwekkende carrière.
Met haar meteen herkenbaar timbre is ze één van de grote vrouwelijke stemmen van de Europese jazz.

Haar inmiddels, negende soloalbum werd in 2018 bekroond met de “Edison Award“. Al eerder ontving ze de prestigieuze Duitse „Preis der Deutschen Schallplattenkritik”, een “Gouden Plaat” en de “Chet Baker Award”. Het zijn voorbeelden van de vele prijzen die Fay Claassen in haar indrukwekkende carrière tot nu toe heeft ontvangen.

De lijst van jazz legenden met wie Fay Claassen al samenwerkte sinds de jaren ’90, leest als een ‘Who’s Who’ van de jazz: de legendarische Toots Thielemans, de Grammy bekroonde WDR Big Band, de Amerikaanse fusion jazz ster Mike Stern, Cubaanse Latin jazz ster Paquito D’Rivera, het Metropole Orkest, de belangrijkste arrangeurs van de orkestrale Jazz: Bob Brookmeyer, Vince Mendoza en Michael Abene.

Dit concert staat in het teken van haar succes met haar Album LUCK CHILD waarmee ze in 2018 maar liefst twee Edisons tegelijk won (Vocaal Nationaal en de Edison Jazzism Publieksprijs 2018).
Uit het Edison Jury Rapport 2018: ’Ongeacht repertoire of genre, Fay kan altijd maar weer blijven boeien en het is lastig jezelf niet te verliezen in vele superlatieven als je Fay Claassen hoort. Ze weet als geen ander je direct in het hart te raken met haar prachtige spatzuivere en betekenisvolle stemgeluid.”

(Foto: Fin Yellig)

Jagthuis Nederhorst den Berg

Locatie:
Het Jagthuis

Middenweg 88 1394 AM Nederhorst den Berg

Aanvang:
20:15 uur

Entree:
€ 20,- onder de 25 jr € 10,-

Kaarten: 
www.jagthuis.nl

Vrijdagavond 11 maart 2022

Het Jagthuisconcert - met Tobias Bosboom

In het Jagthuis klinkt weer muziek

Met de lente in aantocht komt ook de muziek weer terug in onze samenleving! In relatieve stilte zijn de concerten in het Jagthuis alweer een klein maandje aan de gang. Maar nu alle corona-beperkingen zijn opgeheven staat de zaal weer open voor iedereen. Vrijdagavond 11 maart treedt pianist Tobias Borsboom op. Hij zal werken spelen van Schubert en Godowsky. Die laatste naam klinkt wellicht onbekend, maar als we zeggen “Java Suite” gaat er misschien een lampje branden. De titel van Jan Brokken’s boek ‘De tuinen van Buitenzorg’ is vernoemd naar een deel uit de Java Suite van Godowsky. En hij vertelt ook over die suite.

De componist reisde in vele landen, hij was echt een globetrotter, en werd in het bijzonder geraakt door de Javaanse wereld: een kleurrijke bevolking, een tropische, weelderige vegetatie, enorme vulkanen en imposante historische monumenten. De Javanen hebben een oude cultuur en ze combineren originaliteit met vaardigheden in diverse kunstuitingen; dat was wat Leopold Godowsky aansprak en hij verwerkte het in deze suite uit 1925.

Programma Tobias Borsboom

Franz Schubert – Moments musicaux nr 1
Leopold Godowsky – Java Suite-Phonoramas, book 1
Franz Schubert – Wanderer Fantasia D760
Leopold Godowsky – Java Suite-Phonoramas, book 2, 3, 4

Biografie

Tobias Borsboom, de pianist met ‘een juweel van een toucher’ (Trouw), speelt als winnaar van de Dutch Classical Talent Award sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Tezamen met violist Piotr Jasiurkowski won hij tevens de Dutch Classical Talent-publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) en zijn cd met Pan van Vítězslav Novák (Pianoclassics, 2021) is met veel lof in de pers en media onthaald.

De_Kapel

Locatie:
de Kapel
’s Gravelandseweg 144
1217 GA Hilversum

Aanvang:
15:30 uur
Zaal open 15:00 uur

Entree:
€ 12.50
Kinderen gratis

Kaarten:
aan de zaal of
Reserveren via:
koster@dekapel.nu

Info:
www.dekapel.nu

Zaterdagmiddag 19 maart 2022

Kapelconcert - Claudia Y Manito - ‘Arpamor’

ZUID-AMERIKAANSE KLANKEN MET GIPSY TEMPERAMENT
Claudia y Manito
‘Arpamor’

Claudia y Manito hebben een  repertoire van muziek en liederen uit het Latijns-Amerikaanse continent. Claudia speelt de instrumentale stukken op de  Paraguayaanse Harp.  Deze harp is een Zuid Amerikaanse variant op de klassieke harp. Op dit prachtige instrument speelt zij melancholische  zamba’s , ritmische tango’s en stukken uit Paraguay en Venezuela. Daarnaast zingt Claudia een aantal Spaanstalige liederen; hierbij begeleid zij zichzelf op gitaar. Met haar zwoele stemgeluid treft ze het juiste gevoel wat deze muziek in zich draagt. 

Met gevoelige fraseringen en tot de verbeelding sprekende improvisaties  staat gipsygitarist Manito haar muzikaal terzijde.  Manito speelt naar eigen zeggen zoals de wind waait en de sterren staan. Zijn naam is een directe verwijzing naar de gitaarlegende Manitas de Plata.

Het concertprogramma heeft de titel ‘Arpamor’; vrij vertaald betekent dit : liefde voor de harp.

 

Claudia van Trigt zingt canciones uit diverse Zuid Amerikaanse landen.
Met haar zwoele stemgeluid treft ze het juiste gevoel wat deze muziek in zich draagt.
Veel van deze nummers heeft haar vader (zelf zanger/gitarist en geboren onder de Caribische zon) haar bijgebracht. Door hem heeft ze ook de Paraguayaanse harp leren bespelen.
Op dit prachtige instrument speelt Claudia melancholieke zamba’s, ritmische polca’s, gevoelige tango’s en meer. Manito vult het spel van Claudia aan met vurige solo’s en gevoelige fraseringen.

De muzikale wortels van Claudia van Trigt liggen in de Zuid-Amerikaanse muziek. Claudia heeft het gevoel voor deze muziek v an thuis uit meegekregen. Van haar Surinaams/Antilliaanse vader heeft zij het temperament, en van haar Indische moeder het fijnbesnaarde geërfd. Haar vader was gitarist in diverse latin combo’s. De beginselen van gitaar heeft zij van hem geleerd.

Als kind was zij al gefascineerd door de harpmuziek van Luis Bordon echter, thuis was geen harp. Toen was zij aangewezen op de gitaar. In het begin van haar studie klassiek gitaar op het conservatorium merkte ze dat ze een andere kant op wilde. Toen heeft zij zich zelf bekwaamd in het Latijns Amerikaanse genre.

De belangstelling voor de Paraguayaanse harp was bij Claudia niet verdwenen. Daarom heeft zij een authentieke harp besteld uit Paraguay; deze waren in Nederland moeilijk te krijgen. Door zelfstudie en veel muziek luisteren heeft zij zich dit instrument meester gemaakt.

Claudia is in verschillende groepen actief geweest. In de loop van de tijd heeft zij zich ontwikkeld tot een zangeres en muzikante met veel zeggingskracht. Met haar zwoele stemgeluid pakt zij de luisteraar geraffineerd in.  

Vanaf zijn 7e levensjaar is de gitaar bij Manito niet meer weg te denken. Zijn oom, die gitaar (Hot Club de France stijl) en piano speelde, bracht hem de fijne kneepjes bij. Dit alles ging zonder noten lezen. In deze periode leerde Manito ook de rumba flamenca uit de Camargue.

Manito heeft altijd de voorkeur gehad voor de Spaanse gitaar. Dit instrument is volgens hem een verlengstuk van zijn ziel.

Tijdens een concert speelt Manito flamenco- en zigeunertraditionals en zelf gecomponeerde stukken. Gebeurtenissen uit ‘het leven’ zijn vaak de inspiratiebron van deze nummers. Ook heeft hij enkele hommages geschreven.  

Door veel met andere muzikanten te spelen en zelfstudie heeft Manito een karakteristiek geluid ontwikkeld.  Zijn spel is intuïtief en heeft veel dynamiek. Dankzij de vele improvisaties klinkt zijn muziek spontaan. 

 
MCO - Hilversum

Locatie:
MCO
Heuvellaan 33
Hilversum

Aanvang:
15:00 uur

Entree:
€ 17,50 – Jeugd tot 12 jaar gratis
tot 18 jaar € 5,-

Kaarten: 
Online via: www.gooissymfonieorkest.nl

Info:
www.gooissymfonieorkest.nl

Zondagmiddag 20 maart 2022

Theaterconcert - Goois Symfonie Orkest


Is componeren een vak voor mannen? Onzin! Op 20 maart 2022 speelt het Goois Symfonie Orkest uitsluitend muziek van vrouwelijke componisten: Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Louise Farrenc en Hildegard van Bingen. Zangeres-actrice-pianiste Valentina Tóth werkt mee als soliste aan dit concert.

De Middeleeuwse Hildegard van Bingen wordt gezien als de eerste componiste uit de geschiedenis die bij naam bekend is geworden, al was ze in haar tijd vooral bekend als abdis van een vrouwenklooster. De andere drie vrouwen hebben al tijdens hun leven – in de 19de eeuw – roem vergaard als musicus, al was het in wisselende mate en vaak niet vanwege hun composities. Clara Schumann was een beroemd en virtuoos pianiste; Fanny Mendelssohn werd al als wonderkind aan de zijde van haar broer Felix geprezen, maar mocht van haar vader niet de muziek tot haar vak maken; Louise Farrenc maakte vooral carrière als pianopedagoog aan het conservatorium van Parijs. Hun composities kregen veel minder aandacht en bleven decennia onder het stof liggen. Pas aan het eind van de twintigste eeuw kwam er meer aandacht voor vrouwelijke componisten.

Op basis hiervan stelden dirigent Joost Geevers en soliste Valentina Tóth een afwisselend theaterconcert samen. Valentina draagt teksten voor uit brieven en dagboeken van de componisten, ze zingt enkele liederen en speelt de solopartij in het Pianoconcert van Clara Schumann.

Programma:
– Werk van Hildegard van Bingen
– Clara Schumann: Pianoconcert in a en enkele liederen
– Fanny Mendelssohn: Ouverture in C
– Louise Farrenc: Symfonie nr. 3

Goois Symfonie Orkest
o.l.v. Joost Geevers, met Valentina Tóth als pianiste, zangeres en actrice

Jagthuis Nederhorst den Berg

Locatie:
Het Jagthuis
Middenweg 88
1394 AM Nederhorst den Berg

Aanvang:
20:15 uur

Entree:
€ 20,- onder de 25 jr € 10,-

Kaarten: 
www.jagthuis.nl

Info:
www.jagthuis.nl

Maandagavond 21 maart 2022

Happy Bach met Joe Puglia - viool

“Joe Puglia is the best. Just listen to some of his Bach solo” – Anner Bijlsma, cellist

Programma

J.S.Bach – Sonate nr 1 in g
-verrassing-
J.S.Bach – Partita nr 2 in d

Violist Joseph Puglia maakte zijn solodebuut in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens het Holland Festival 2009. Recensies van het concert waren zeer positief, met krantenkoppen als “Bijzonder Debuut Violist Puglia” (NRC Handelsblad) en “Puglia doet de Zaal Koken” (De Volkskrant). Hij heeft in veel beroemde zalen gespeeld, onder andere Carnegie Hall, Lincoln Center (New York), Queen Elizabeth Hall (Londen), Cite de la Musique, Salle Pleyel (Parijs) en in Australie op het Melbourne International Arts Festival. Na het beluisteren van een recital schreef cellist Anner Bijlsma: “Joe Puglia is the best”. Joseph heeft verschillende prijzen gewonnen in het Vriendenkrans Concours in het Amsterdamse Concertgebouw en het Concorso Internazionale Andrea Postacchini in Italie, waar hij ook een prijs heeft gewonnen voor zijn uitvoering van Berio’s Sequenza VIII for violin.

vermeulen art gallery

Locatie:
Vermeulen Art Gallery

De Zodde 20 – Loosdrecht

Aanvang:
15:00 uur

Entree:
€ 20,-

Zondagmiddag 27 maart 2022

Galerieconcert met het Maris kwartet

Het Maris Kwartet – Dana Mihailescu, Brigitte Rebel, Hedwig Smulders, Frank de Gee – is opgericht in 1999 en is sindsdien in ongewijzigde samenstelling.
Het heeft vele malen opgetreden in verschillende concertseries in het hele land. Het Maris Kwartet heeft drie cd’s opgenomen met werken van Korngold, Sjostakovitsch, Prokoview, maar ook van de Finse componist Tauno Marttinen. Deze cd kreeg in het muziektijdschrift “LUISTER” een 10. Op onze laatste cd staan de pianokwintetten van Sjostakovitsch en Schumann. Hieraan heeft de pianiste Rixt van der Kooij haar medewerking verleend.

Het repertoire strekt zich uit van de klassieke meesterwerken tot hedendaagse strijkkwartetten. Tijdens de concerten vertellen wij altijd iets over de muziek die wij spelen.

Programma

Haydn Opus 54, nr 2 in C
R. Schumann Opus 41, nr.3 in A
A. Dvořák twee walsen voor strijkkwartet
Jagthuis Nederhorst den Berg

Locatie:
Het Jagthuis
Middenweg 88
1394 AM Nederhorst den Berg

Aanvang:
20:15 uur

Entree:
€ 20,- onder de 25 jr € 10,-

Kaarten: 
www.jagthuis.nl

Info:
www.jagthuis.nl

Zondagmiddag 27 maart 2022

Charms Kwartet

Programma Charms Kwartet

Delen uit Strijkkwartet nr. 1, nr. 7 en nr. 11 van Dimitri Sjostakovitsj

Tekstfragmenten:

Sjostakovitsj / S. Volkov: Getuigenis (1979)
Vertaling: Marja Wiebes en Yolanda Bloemen

Charms: Verhalen en scènes, Voorvallen (1929-1941)
Vertaling: Arthur Ornée

Paustovski: Afscheid van de zomer (1940)

Musici:

Arthur Ornée, viool
Alexej Pevzner, viool
Bart Peters, altviool
Inge Grevink, cello

De leden van het Charms Kwartet hebben elkaar leren kennen in Het Gelders Orkest, waar zij alle vier werken als plaatsvervangend aanvoerder van hun sectie. Naast hun vaste baan remplaceren ze regelmatig bij orkesten als het Concertgebouworkest en het Mahler Chamber Orchestra, en verder maken ze graag kamermuziek in verschillende combinaties. Hun concerten voerden hen gezamenlijk en apart over de hele wereld, van Mexico tot Japan en van Moskou tot Australië.

Het idee om muziek te combineren met literatuur heeft na een succesvol duoprogramma rond Bartók en Hongaarse schrijvers vaste vorm gekregen in het Charms Kwartet. Uit de ontelbare combinatiemogelijkheden van strijkkwartet met wereldliteratuur is het Charms Kwartet begonnen met een cultuurhistorische episode die hen na aan het hart ligt: de vroegtwintigste-eeuwse Russische wereldbeschouwing.

Met een uitgelezen keuze uit muziek van Sjostakovitsj, historische achtergrond en ironische en melancholieke verhalen van Charms en Paustovski hoopt het Charms Kwartet het beste van twee disciplines samen te laten smelten tot een ervaring die nog lang na zal werken.

Arthur Ornée studeerde viool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Lex Korff de Gidts en Peter Brunt, bij wie hij respectievelijk zijn bachelor- en zijn masterdiploma behaalde. Tijdens zijn masterstudie werkte hij enkele maanden in het Orquestra do Algarve, met wie hij ook solo speelde. Verder maakte Arthur als aanvoerder tweede violen van het European Youth Orchestra een aantal verre tournees onder leiding van dirigenten als Vladimir Ashkenazy, sir Colin Davis en Herbert Blomstedt. Arthur Ornée is behalve violist ook vertaler Russisch.

De violist Alexej Pevzner werd in 1972 in Moskou geboren. Onder leiding van zijn vader begon hij op zesjarige leeftijd viool te spelen. Later kreeg hij les aan de beroemde Gnessin Muziekschool en aan het Muziek College van het Conservatorium van Moskou.

Bart studeerde altviool bij Erwin Schiffer en Marjolein Dispa aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Conservatorium van Tilburg. Bart volgde vele internationale masterclasses in Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en België o.a. bij Wolfram Christ (Berliner Philharmoniker).

Inge’s loopbaan staat in het teken van samenwerking; via het Nationaal Jeugdorkest naar solo-cellist van het Gustav Mahler Jugend Orchester en vervolgens haar huidige baan als plaatsvervangend aanvoerder bij Phion. Daarnaast speelt ze als freelancer regelmatig bij het Koninklijk Concertgebouworkest.