November

Locatie:
MCO
Heuvellaan 33
1217 JL Hilversum

Aanvang:
20:00 uur

Entree:
€ 27.50
Jongeren tot 18 jaar betalen € 15.

Kaarten: 
Kaarten kunnen worden besteld via
de website van het MCO

Info:
de website van het koor

Zaterdagavond 12 november 2022

Feestelijk jubileumconcert Toonkunstkoor Hilversum

Het zal inmiddels niet veel mensen meer zijn ontgaan. Toonkunstkoor Hilversum bestaat dit jaar 140 jaar. Een jubileum wat  eerder dit jaar al werd gevierd  met een gratis feestelijk concert in “Stadstuin De Hof”, dat door heel veel bezoekers werd bezocht. Het werd een mooi zomers feest in de prachtige Hof, een jubileum van 140 jaar zeker waardig.

Een koor met zo’n respectabele leeftijd heeft al die jaren al heel wat meegemaakt en verschillende stormen doorstaan, zoals recent nog de corona-epidemie. Er is vast heel veel veranderd gedurende de jaren maar wat is gebleven en ook altijd bovenaan zal blijven staan is de liefde voor de muziek, het plezier om samen te zingen, het streven naar kwaliteit passend bij het koor en toe te werken naar een mooi concert voor het publiek. Het jubileumjaar zal worden afgesloten met een feestelijk jubileumconcert op 12 november a.s. in het MCO te Hilversum.  Aanvang 20.00 uur. Voor de pauze brengt het koor de Krönungsmesse van Wolfgang Amadeus Mozart, zo genoemd omdat het werk is gebruikt tijdens de kroning van keizer Leopold II tot koning van Bohemen in Praag.
Het tweede deel van de avond  zingt het koor een compositie van de eigen dirigent Nico Philipp Hovius, een werk destijds speciaal gecomponeerd voor het 120-jarig lustrum, zeer de moeite waard en geschikt om tijdens dit jubileum nogmaals uit te voeren.  “Il Cantico del Sole” is gecomponeerd op de tekst van het befaamde “Zonnelied” van Franciscus van Assisi.

Aan deze uitvoering wordt meegewerkt door Arleen van Wijland sopraan, Anne-Marieke Evers alt, Arco Mandemaker tenor en Bram Trouwborst bas. Het Dordrechts Kamerorkest en Henk van Zonneveld continuo staan garant voor de instrumentele begeleiding. Het geheel staat onder de immer inspirerende leiding van dirigent Nico Philipp Hovius.

morgensterkerk Hilversum

Locatie:
Morgensterkerk
Seinstraat 2
Hilversum

Aanvang:
20:15 uur

Entree:
€ 20,-

Kaarten: 
www.klassiekemuziek.nl

Info:
www.seinconcerten.nl

Vrijdagavond 18 november 2022

Seinconcert

(foto: Ben Ealovega)
Musici
Rachel Podger Viool
Christopher Glynn Fortepiano
 
Programma
W.A. Mozart Sonate in C, KV 303
L. van Beethoven Sonate in D, op. 12 nr. 1
W.A. Mozart Sonate in e, KV 304
L. van Beethoven Sonate in F, op. 24 “Frühling”

 

Rachel Podger geldt als vooraanstaand vertolker van muziek uit de barok en de klassieke tijd. De Sunday Times riep Rachel Podger al uit tot de koningin van de barokviool, het tijdschrift Gramophone schreef: “Er is waarschijnlijk geen inspirerender musicus vandaag de dag dan Podger”, en in 2015 won ze als eerste vrouw de prestigieuze Royal Academy of Music Bach Prize.

In dit programma heeft Rachel Podger haar krachten gebundeld met pianist en Grammy-winnaar Christopher Glynn, begeleider van vele zangers en instrumentalisten en artistiek leider van het Ryedale festival in Engeland.

https://www.rachelpodger.com

http://www.cglynn.com

Pauluskerk Baarn

Locatie:
Pauluskerk
Brink
3743 EC Baarn

Aanvang:
16:30 uur

Info:
www.bachcantorijbaarn.nl

 

Zaterdagmiddag 19 november 2022

Vespers

Bach Cantorij Baarn

dirigent Boudewijn Jansen

 J.S. Bach delen uit orkestsuite BWV 1066

 J.S. Bach BWV 33.                                                                   
Allein zu dir, Herr Jesu Christ (1724)

 

Janneke Vis  alt
Henk Gunneman  tenor
David Visser  bas

morgensterkerk Hilversum

Locatie:
Morgensterkerk
Seinstraat 2
Hilversum

Aanvang:
15:00 uur

Entree:
€ 17,50, kinderen tot 12 jaar gratis
en kinderen tussen 12 en 18 jaar € 5.

Kaarten: 
via www.gooissymfonieorkest.com

Info:
www.gooissymfonieorkest.com

Zondagmiddag 20 november 2022

HERFSTCONCERT GOOIS SYMFONIE ORKEST o.l.v. Joost Geevers

Het GSO begint dit concert met de ouverture tot de vrolijke opera ‘Hänsel und Gretel’. De Duitse componist Engelbert Humperdinck (1854-1921) componeerde het stuk naar het boosaardige sprookje ‘Hans en Grietje’ van de gebroeders Grimm. Humperdinck heeft drie jaar als assistent van Richard Wagner gewerkt en zo intensief kennis gemaakt met de grote muziekdrama’s van zijn werkgever. De invloed van Wagner is goed te horen in zijn eigen opera. In muzikaal opzicht is het dan ook bepaald geen eenvoudige ‘kinderopera’. De première van de opera was in Weimar in 1893 en stond onder leiding van dirigent en componist Richard Strauss.

Dat brengt ons bij het tweede stuk van het concert. Van diezelfde Richard Strauss (1864-1949, geen familie van Johann) brengt het Goois Symfonie Orkest het concert voor hobo en orkest. Strauss schreef het werk voor de Amerikaanse militair en hoboïst  John de Lancie, die vlak na WOII in Duitsland was gelegerd. Het werk is een doorgecomponeerd geheel, dus de delen gaan naadloos in elkaar over. De solist is Hans Wolters, die sinds 2007 eerste hoboïst is bij het Radio Filharmonisch Orkest.

Het grote werk na de pauze is van de Belgisch-Franse componist César Franck (1822-1890). De pianist-organist Franck kreeg pas laat bekendheid als componist.  Vanaf zijn 52ste begon z’n meest vruchtbare en productieve periode, die tot aan zijn dood duurde. Met de fraai uitgewerkte Symfonie in d klein probeerde hij bij het Franse publiek een lans te breken voor de symfonievorm, die in Frankrijk een stuk minder populair was dan in Duitsland. Tevergeefs, want de ontvangst bij publiek en critici was rampzalig. Wat ook niet hielp, was dat in het allegretto een hoofdrol is weggelegd voor de althobo, een instrument waar de Fransen destijds niet van gecharmeerd waren. Inmiddels is deze prachtige symfonie in drie delen niet meer weg te denken uit het vaste repertoire van symfonieorkesten. 

De_Kapel

Locatie:
De Kapel
’s Gravelandseweg 144
1217 GA Hilversum

Aanvang:
15:30 uur

Entree:
€ 15,- met consumptie na afloop, kinderen hebben gratis toegang.

Kaarten: 
Reserveren via:
koster@dekapel.nu
of a/d zaal
à contant (geen pin aanwezig

Info:
www.dekapel.nu
www.muziekerije.nl

Zaterdagmiddag 26 november 2022

Pianorecital Maxime Snaterse

L. Berio (1925-2003) Six Encores
                                      Erdenklavier (1969)

L. van Beethoven (1770-1827) Piano Sonate Nr.7 in D Major, Op.10 Nr.3
                                                     I.  Presto
                                                     II.  Largo e mesto
                                                     III. Menuetto: Allegro
                                                     IV. Rondo: Allegro

L. Berio (1925-2003) Six Encores.   
                                      Feuerklavier (1989)

J. Brahms (1833-1897) Ballade Op. 10 Nr. 1 in D mineur
                                         Ballade Op. 10 Nr. 2 in D majeur                   

L. Berio (1925-2003) Six Encores.   
                                     Wasserklavier (1965)

C. Debussy (1862-1918) Images, Boek 1, L110
                                           Nr. 1 Reflets dans l’eau
                                           Nr. 2 Hommage à Rameau
                                           Nr. 3 Mouvement

Op elfjarige leeftijd won zij de eerste prijs bij Jong Muziektalent Regionaal.  Zij kreeg tweemaal de tweede prijs bij de Regionale Finale van het Prinses Christina Concours Oost (2012 en 2014), de derde prijs bij het Steinway Pianoconcours en naar aanleiding daarvan, in de rubriek Jong Talent, een artikel in het muziekblad Pianowereld. Verder was zij een van de genomineerden voor de Vrienden Cultuur Prijs in Tilburg (2014) en vertegenwoordigde zij het ArtEZ Conservatorium tijdens het Grachtenfestival Conservatorium Concours (2017). Andere concoursen waar zij aan meedeed waren de Rotterdamse Pianodriedaagse (eervolle vermelding, 2008), YPF Pianoconcours (2010, 2013 & 2019), International Piano Competition for Young Musicians (2012), de International Hans von Bülow Piano Competition (2018) en Concours International André Dumortier (2018), Dutch Classical Talent (halve finale, 2019).

Maxime heeft masterclasses gevolgd bij onder andere Pascal Devoyon, David Kuyken, Marien van Nieukerken, Willem Brons, Juris Zvikovs, Håkon Austbø, Massimo Cottica en het Osiris Trio. Daarnaast heeft zij op diverse plekken opgetreden, onder andere in de Kleine Zaal van het Concertgebouw AmsterdamMuziekgebouw aan ’t IJ AmsterdamMusis Sacrum Arnhem en Muziekcentrum Enschede. Ook heeft zij verschillende liveoptredens gegeven op de radio, waaronder bij Radio 4 (SpiegelzaalOpiumPodium, Muziekwijzer, Muziekfrabiek). In 2015 trad Maxime op in Griekenland, in de Megaron Concert Hall (Thessaloniki) en voor de Nederlandse Ambassade (Athene) op uitnodiging van het Prinses Christina Concours. In 2017 heeft ze als solist met het ArtEZ Symfonieorkest o.l.v. Joost Smeets opgetreden in De Spiegel Zwolle en Muziekcentrum Enschede. Over dit orkestproject is een speciale documentaire gemaakt.

Naast het spelen met orkest heeft Maxime in verschillende ensembles gespeeld, waaronder pianotrio’s en duo’s met zang, klarinet, cello, saxofoon en piano. In 2018 won zij met haar Majorah Trio de eerste prijs en publieksprijs tijdens de ArtEZ Chamber Music Sessions, en met haar liedduo de SCANDO Vocallis Liedprijs (eerste prijs) tijdens het Vocallis Festival. Verder heeft ze meegedaan aan het Orlando Festival (2012), de Internationale Mozarteum Sommerakademie Salzburg (2016 & 2019), de International Holland Music Sessions in Bergen (2018) en de Summer Campus Rostock (2019). Zij gaf tijdens deze zomercursussen verschillende concerten en ontving masterclasses van Andrea Lucchesini, Claudius Tanski, Bernd Goetzke en Lars Vogt. In 2017-2018 maakte ze deel uit van de Jonge Meesters Wilp, een initiatief die jonge getalenteerde musici de mogelijkheid geeft concerten te verzorgen en helpt bij het ontwikkelen tot cultureel ondernemer. Maxime staat daarnaast ook open voor samenwerkingen met andere kunstdisciplines; zo heeft zij in augustus 2020 in samenwerking met het Nieuw Utrechts Toneel de voorstelling Graven gespeeld samen met acteur Greg Nottrot.  

Maxime is actief, leergierig en heeft brede interesses. Zo heeft zij in het jaar 2015-2016 naast haar bachelor het ArtEZ Honours Programme gevolgd en was zij projectmedewerkster bij het Britten Concours. Naast haar muzikale studies en activiteiten begon Maxime in 2016-2017 met haar bachelor Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente (2019 afgestudeerd) en in 2020 heeft zij vervolgens haar Master Business Administration cum laude afgerond.

Cultureel Centrum De Rank

Locatie:
Cultureel Centrum de Rank
Soesterbergsestraat 18
3768 EJ Soest

Aanvang:
16:00 uur

Entree:
€ 22,50 | € 10,00 jongeren t/m 18 jaar en studenten.
 (inclusief programmaboekje en een drankje)

Kaarten: 
www.concertkoorbaarn/bestellen en vóór aanvang van het concert in Cultureel Centrum De Rank, Soest (alleen pinnen).

Info:
www.concertkoorbaarn.nl

Zaterdagmiddag 26 november 2022

Najaarsconcert Concertkoor Baarn

Programma


Uns ist ein Kind geboren – Johann Kuhnau (1660-1722) 
Nun komm, der Heiden Heiland – Michael Praetorius (1571-1621)
Tut Busse und lasse sich ein jeglicher taufen, GWV 1104/34 – Christoph Graupner (1683-1760)
Daran ist erschienen die Liebe Gottes, TWV 1:165 – Georg Telemann (1681-1767)
Christum wir sollen loben schon – Lucas Osiander (1534-1604)
Schmücke dich, o liebe Seele (BWV 180) – Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Medewerkenden

Solisten
Wybe Kooijmans orgel
Barokorkest van Concertkoor Baarn
Anthony Scheffer dirigent

Toelichting concertprogramma

Het programma is een verzameling van adventscantates. De componisten die ik heb uitgekozen hebben allemaal een connectie met Johann Sebastian Bach, en specifiek rondom het Thomaskantoraat van in Leipzig. Johann Kuhnau was de voorganger van Bach als cantor in de Thomaskirche van Leipzig. Toen Kuhnau overleed, moest er een nieuwe cantor benoemd worden. Het stadsbestuur had een aantal kandidaten in gedachten. De eerste kandidaat was Georg Philipp Telemann, een kennis van Bach. Daarna viel de keus op Christoph Graupner uit Darmstadt. Beide heren kregen een verhoging van hun salaris om bij hun aanstelling te blijven. De derde keuze was Bach, die na aanbeveling van Telemann en Graupner uiteindelijk de nieuwe Thomas- cantor werd. Na een moeizame start en veel problemen met het stadsbestuur, bleek Bach uiteindelijk de meest succesvolle en beroemdste cantor van Leipzig. In dit programma maken we kennis met de muziek van componisten waarmee we de context van Bach nog beter leren begrijpen. Telemann en Graupner hadden immers een grotere staat van dienst dan Bach zelf in die tijd.

morgensterkerk Hilversum

Locatie:
Morgensterkerk
Seinstraat 2 / Hilversum

Aanvang:
16:00 uur

Entree:
€ 25,- / € 10,-

Kaarten: 
Reserveren via:
https://www.soroptimist.nl/hilversum/activities-local/benefietconcert-26-11-2022/

Info:
https://www.metamorphosen.nl/

Zaterdagmiddag 26 november

Orange the world

STEUN HET ENIGE WERELDWIJDE FONDS TEGEN GEWELD TEGEN VROUWEN

Doneer nu, en steun vrouwen en meisjes wereldwijd!

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een probleem overal in de wereld. Minstens één op de drie vrouwen heeft geweld meegemaakt in haar leven, dat betekent dat een miljard vrouwen en meisjes is geconfronteerd met fysiek, seksueel of psychisch geweld.

Daar kunnen we iets tegen doen. Het Orange Trust Fund is het enige wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Met weinig middelen kan het Trust Fund al veel verschil maken.

  • Met €15,- geef je bijvoorbeeld medische zorg voor één slachtoffer van seksueel geweld
  • Met €50,- geef je bijvoorbeeld voor twee weken voedsel aan een moeder en haar kinderen die gevlucht zijn voor huiselijk geweld
  • Met €100,- draag je bijvoorbeeld bij aan een “One Stop Crisis Centre” voor onderdak en psychologische hulp aan slachtoffers van geweld

Locatie:
Vermeulen Art Gallery
De Zodde 20 – Loosdrecht

Aanvang:
15:00 uur

Entree:
€ 25,-

Kaarten: 
Reserveren verplicht via:
info@vermeulenart.nl
of telefonisch: 035-582 17 30

Info:
www.vermeulenart.nl

Zondagmiddag 27 november 2022

Carezza kwartet

strijkkwintet in C. van F. Schubert 

Carezza kwartet deze keer uitgebreid tot kwintet het prachtige Strijkkwintet in C-majeur van Franz Schubert met 2 cello’s.
Het bijzondere is de onconventionele bezetting namelijk 2 violen, 1 altviool en 2 cello’s.
Dit werk van Schubert behoort tot de mooiste en indrukwekkendste kamermuziek.

Inmiddels hebben wij ervaring met een goed gevulde maar niet overvolle zaal.
Dit wordt door ons en onze gasten gewaardeerd.Hetgeen betekent dat slechts 30 personen worden uitgenodigd

 
Jagthuis Nederhorst den Berg

Locatie:
Het Jagthuis
Middenweg 88
Nederhorst den Berg

Aanvang:
15:30 uur

Entree:
entree € 20,- (tot 25 jr. € 10,-)

Kaarten: 
Reserveren via: www.jagthuis.nl
of per mail: stal@jagthuis.nl
of telefonisch: 0294 25 26 09

Info:
www.jagthuis.nl

Zondagmiddag 27 november 2022

Jagthuisconcert - Duo Du Toit-Kooper

Geniale vrouwen op het podium in het Jagthuis

De ‘zij’ van nu is zelfverzekerd, zit goed in haar vel en straalt positieve energie uit. Ze hoeft aan niemand iets te bewijzen omdat in 2022 iedereen weet dat ‘zij’ het net zo goed kan als ‘hij’ – haar drive stamt uit pure passie en enthousiasme over haar eigen ideeën en dromen. Haar kracht zit in haar geloof, in haar eigen unieke zelf – ze hoeft in geen mal te passen. Klarinettiste Maria du Toit en pianiste Vera Kooper nemen deze positieve mindset en onverschrokken energie mee op het podium, waar ze werken spelen van vrouwen die hen hebben geïnspireerd met hun genialiteit, creativiteit en veerkracht. De componistes waarvan werk wordt gespeeld werden geboren in Letland, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Zuid-Afrika. Het duo heeft een mooi programma samengesteld van suites, sonates en romances uit de 19e en 20e eeuw. Klarinettiste Maria Du Toit werd in Zuid-Afrika geboren en was als solo-klarinettiste verbonden aan het Cape Philharmonic Orchestra. Vera Kooper kennen we als Nederlandse pianiste, o.a. als lid van het Delta Trio.

“She/her – muziek door vrouwelijke componisten”

Clémence de Grandval (Frankrijk, 1828-1907) – Deux Pièces
I Invocation
II Air Slave
Ida Gotkovsky (Frankrijk, 1933) – Images de Norvège  
I Dolcissimo
II Fantasque et gai
Germaine Tailleferre (Frankrijk, 1892-1983) – Arabesque
Maria Elisabeth von Sachsen-Meiningen (Duitsland, 1853-1923) – Romanze
Ivy Priaulx Rainier (Zuid-Afrika, 1903-1986) – Suite for clarinet and pianoforte
I Vivace
II Andante come da lontano
III Spiritoso
IV Lento e tranquillo
V Allegro con fuoco
Alice Mary Smith (Engeland, 1839-1884) – Sonata for clarinet and piano
I Allegro
II Andante
III Allegro Pastorale
Francine Aubin (Frankrijk, 1938-2016) – Un Soir a Montort-L’Amaury
                                                                  Una fioretti di Francesco
Sarah Feigin (Letland, 1928-2011) – Fantasia for clarinet and piano

Biografie musici

Maria Du Toit wordt gezien als een van de topinstrumentalisten van haar thuisland, Zuid- Afrika. Na 13 jaar solo-klarinettist van het Cape Philharmonic Orchestra te zijn geweest, is tegenwoordig Nederland de basis voor haar wereldwijde solo- en kamermuziek carrière. Critici beschrijven haar klarinetspel als ‘sensationeel’ en ‘verbluffend’, en complimenteren vaak haar onberispelijke intonatie, verbijsterende techniek en honingzoete toon.

Du Toit won talrijke concoursen en prijzen zowel in Zuid-Afrika als in Europa, waaronder de eerste prijs op het internationale klarinetconcours ‘Jeunesses Musicales’ in Boekarest. Du Toit is als solist en kamermusicus te horen op podia in Europa, de VS en Zuid-Afrika. Ze bracht drie albums uit en ontving een nominatie voor een South African Music Award (SAMA) voor haar album ‘Luminous Shade’ met de veelgeprezen pianiste Nina Schumann. Haar dubbel-cd van de complete klarinetconcerti van Louis Spohr met het Cape Town Philharmonic Orchestra onder leiding van Arjan Tien kreeg internationaal talrijke lovende recenties.

De Nederlandse pianiste Vera Kooper wordt beschreven als een sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding. In 2013 was Vera medeoprichter van het Delta Piano Trio, met violist Gerard Spronk en celliste Irene Enzlin. Het trio won talloze prijzen, waaronder in 2020 de prestigieuze “Kersjesprijs”, en trad veelvuldig op in Europa, Rusland, Israël, China, Korea, Indonesië en de VS. In 2020 bracht Vera haar eerste solo-CD uit, met werken van Ludwig van Beethoven en John Corigliano. Daarnaast maakte ze in 2021 een uitgebreide tournee door Nederland met Floris Kortie en de voorstelling “Het jaar 250 na Beethoven”, een theaterproductie over het leven en de pianosonates van Ludwig van Beethoven.

Locatie:
Raadhuis, Dudokpark 1, Hilversum.

Aanvang:
20:15 uur
Zaal open 19:45 uur

Entree:
€ 18,-
Jongeren t/m 25 jr. € 10,-

Kaarten: 
www.raadhuisconcerten.nl

Info:
www.raadhuisconcerten.nl

Dinsdagavond 29 november 2022

Hilversumse strijkers met Nadia Wijzenbeek

Foto: Sarah Wijzenbeek

Een klassieke kamermuziekavond door Hilversumse musici onder leiding van artistiek leider Nadia Wijzenbeek met een weldaad aan strijkers.

Nadia Wijzenbeek viool
Melissa Ussery viool

Frank Brakkee altviool
Annemarie Konijnenburg altviool
Maartje Maria den Herder cello