April

Locatie:
Sint Jansbasiliek
Brink 31 – Laren N-H

Aanvang:
15:30 uur
zaal open om 15:00 uur

Entree:
Vrij toegankelijk, wel deurcollecte na afloop.

Maandagmiddag 1 april 2024 (2e Paasdag)

Paasconcert van de Sint Jansschola

Foto gemaakt door Ringnalda fotografie.

Ook dit jaar geeft de Sint Jansschola weer haar traditionele Paasconcert op de Tweede Paasdag in de SintJansbasiliek.

Muziek door de eeuwen heen zal ten gehore worden gebracht. U kunt genieten van een prachtige hymne van Mendelssohn dat gezongen zal worden door sopraansoliste Lucia Rikkert de Koe afwisselend met de Scholazangers. Daarnaast kunt u ook luisteren naar werken van o.a. Bach, Viadana, Gretchaninoff en Haydn.

De Sint Jansschola Laren is een projectkoor wat twee keer per jaar een concert geeft in de Sint Jansbasiliek te Laren: het Kerstconcert op de tweede Kerstdag en het Paasconcert op tweede Paasdag.

Het geheel staat onder leiding van Bas Groenewoud, die op zijn eigen wijze, alweer voor de derde keer, de jarenlange traditie voortzet. De organist Wybe Kooijmans zal de ca. 24 zangers van de Sint Jansschola op orgel begeleiden.

Dit concert zal ruim een uur duren en is vrij toegankelijk. Wij hopen u op deze tweede Paasdag te kunnen ontmoeten.

Locatie:
Sint Vituskerk
Kerklaan 17
1261 JA Blaricum

Aanvang:
15:30 uur

Entree:
Toegang vrij, collecte bij de uitgang

Info:
www.goylantskamerkoor.nl

Zondagmiddag 7 april 2024

Gonzende rieten & heldere stemmen

Voorjaarsconcert in de St Vituskerk in Blaricum

Op zondag 7 april geeft het Goylants Kamerkoor samen  met de Clarionetten Capel uit Bilthoven een voorjaarsconcert. Het overkoepelende thema van de muziek is, hoe kan het anders, de lente, waarin vrolijkheid en liefde de boventoon voeren.

De Clarionetten Capel bestaat uit twaalf klarinettisten, die instrumenten van hoog (es-klarinet) tot laag (contrabas-klarinet) bespelen. Dat levert een uniek geluid op, dat mooi combineert met de zangstemmen van het koor.

Koor en Capel spelen enkele werken samen, maar op het programma staat ook a capella-muziek; o.a. liederen van John Dowland (16e eeuw) en Vaughan Williams en Gustav Holst (20e eeuw). Daarnaast speelt de Clarionetten Capel werken van Dvořak en Richard Strauss, speciaal voor dit ensemble gearrangeerd.

Locatie:
De Morgensterkerk
Seinstraat 2 – Hilversum

Aanvang:
20:15 uur

Entree:
€ 20,-

Kaarten: 
www.seinconcerten.nl

Info:
www.seinconcerten.nl

Programma
F. Schubert Strijkkwartet nr. 10 in Es, D 87
B. Britten Strijkkwartet nr.1 in D, op. 25
M. Ravel Strijkkwartet in F

Vrijdagavond 19 april 2024

Barbican Quartet

Foto: Andrej Grilc
Amarins Wierdsma viool
Kate Maloney viool
Christoph Slenczka altviool
Yoanna Prodanova cello
 

Het jonge, Londense Barbican Quartet, met spelers uit Nederland, Canada, Duitsland en Bulgarije, won de eerste prijs bij de prestigieuze ARD International String Quartet Competition Munich in 2022. Ook won het kwartet in Weimar de eerste prijs en de publieksprijs bij het Internationaal Joseph Joachim Kamermuziek Concours.

De eerste violiste, Amarins Wierdsma, begon al op tweejarige(!) leeftijd met vioolspelen en volgde onder ander hier in Hilversum lessen bij de befaamde vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek.

Tijdens haar studie in London aan de Guildhall School of Music en Drama te Londen ontmoette ze de toekomstige leden van dit kwartet, allemaal studenten aan dezelfde school. Het kwartet werd in 2014 opgericht en is vernoemd naar de zaal waar hun eerste concert plaats had: de Barbican Centre in Londen. In Nederland is het kwartet zeer actief: ze traden meerdere malen op tijdens het Grachtenfestival Amsterdam, speelden in het Concertgebouw en live op Radio 4. In het Verenigd Koninkrijk werd het kwartet verkozen als Young Concert Artist Trust Finalisten 2020 en in 2017 maakten zij hun debuut in de gerenommeerde Wigmore Hall. Ook in Duitsland zijn ze ondersteboven van het kwartet: ‘fijn gestructureerd en virtuoos gebalanceerd (…) brachten de Barbicans in Beethovens op. 59/2 een intensiteit en instinct die het langzame deel nodig heeft, terwijl ze de andere delen plezier, razernij en kracht gaven. Een terecht daverend applaus.’

Locatie:
De Kapel
’s Gravelandseweg 144
Hilversum

Aanvang:
15:30 uur
Zaal open 15:00 uur

Entree:
€ 15,- à contant, geen pin aanwezig

Kaarten: 
Aan de zaal of reserveren via: koster@dekapel.nu

Info:
www.dekapel.nu
www.kokako.nl

Parkeren kan gratis op de ’s Gravelandseweg 
in de berm en in de eerste zijstraat rechts, de Wisseloordlaan op straat en niet in de berm

Zaterdagmiddag 20 april 2024

For the Kokako en andere vogels

Messiaen verwerkte in zijn concert a quatre onder andere het geluid van de Kokako. Van een aantal delen uit dit werk maakten we een bewerking voor ons trio. Het is een echt Messiaen stuk, met naast de Kokako nog allerlei andere vogels. In the theatre of air van Hillary Tann is oorspronkelijk voor fluit cello en piano, maar een aantal delen zijn ook goed met basklarinet te doen. In het stuk van Robert Carl droomt de kat in het eerste deel van de vogels, die in het tweede deel volop te horen zijn. De australische componist Brophy schreef Beautiful birds als een ode aan daar levende vogels. De vuurvogel speelt een hoofdrol in Stravinsky’s gelijknamig ballet.

Programma

Hillary Tann, In the theater of air (2017)

          Olivier Messiaen, Concert a quatre (1990)

          Robert Carl, 100 views from the bird’s eye (1991)

          Gerard Bropy, Beautiful birds (2019)

          Igor  Stravinsky, De vuurvogel (deels) (1910)

Over Kokako:

Het ensemble Kokako is vernoemd naar een Nieuw-Zeelandse vogel die allerlei spannende en fascinerende klanken voortbrengt. De onvergetelijke ervaring die dit met zich meebrengt willen we met onze programma’s op de luisteraar overbrengen. Ons repertoire bestaat uit 20e en 21e eeuwse muziek voor fluit, (bas)klarinet en piano. Door gebruik te maken van wisselende bezetting bieden we gevarieerde programma’s. We vinden het leuk om de gespeelde werken mondeling toe te lichten. Afhankelijk van de wensen van publiek of organisatie kan dit kort of wat uitvoeriger zijn.
Het ensemble is opgericht in 2005 en verzorgt regelmatig concerten op diverse podia in Nederland.

Sinds zomer 2011 bestaat Kokako uit:

Anja van Dooren studeerde klarinet aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag alwaar zij de diploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus behaalde bij respectievelijk Bas de Jong en Harmen de Boer. Zij volgde masterclasses bij Karl Leister, Hans Deinzer en Anthony Pay in Duitsland en Italië. Naast het remplaceren bij diverse beroepsorkesten, maakt zij veel kamermuziek. Zij speelde onder andere in het Trio Ponte (klarinet,cello,piano) en het Duo Modern (fluit en klarinet), samen met Alwin de Vries. Met dit duo maakte zij in 2003 een CD. Naar aanleiding hiervan traden zij op in het concertgebouw te Amsterdam. Als soliste trad zij diverse keren met orkest op in het klarinetconcert van W.A.Mozart en met haar eigen compositie, het concertino voor (bas)klarinet en orkest. Naast het concertino schreef ze een altvioolconcert, een adagio voor orkest en enkele kamermuziekwerken. Sinds enige tijd volgt zij compositielessen bij de Nederlandse componist Roel van Oosten.
Als klarinetdocente is zij verbonden aan de muziekschool B plus C te Leiden.

Alwin de Vries studeerde Muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht en fluit aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Emile Biessen en Paul Verhey. In mei 1995 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus. Tijdens zijn studie volgde hij meestercursussen van onder andere Peter-Lucas Graf, Robert Dick, Trevor Wye en Aurèle Nicolet. Hij maakte deel uit van verschillende orkesten, waaronder het Nederlands Studenten Orkest en het Nationaal Jeugdorkest. Naast zijn werkzaamheden op het gebied van de kamermuziek remplaceerde hij regelmatig in verschillende orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. Als fluitdocent was hij lange tijd actief in Houten en Culemborg. Momenteel is hij teamleider van de muziekafdeling van het centrum voor de kunsten De Plantage in Tiel en omstreken.

Josje Lodder, piano, studeerde aan het conservatorium van Maastricht bij Jean Franssen en Tonie Ehlen. In 1991 behaalde zij haar diploma uitvoerend musicus. Zij volgde in Maastricht de cursus hedendaagse kamermuziek en nam deel aan een masterclass bij Gyorgy Kurtag. Ze werkte mee aan een kindermuziektheaterproductie, was pianiste in het trio Verse Sneeuw en begeleidt verschillende instrumentalisten en zangers.

Locatie:
Het Jagthuis
Middenweg 88
Nederhorst den Berg (Horstermeer)

Aanvang:
15:30 uur

Entree:
€ 20,-

Info:
Reserveren via: www.jagthuis.nl

Zondagmiddag 21 april 2024

Chekhov Pianotrio in het Jagthuis

Een origineel, doorleefd en samenhangend programma. Dat mag u verwachten als u komende zondag naar het Jagthuis komt. Het Chekhov Pianotrio heeft naast het, misschien wel, meest geliefde pianotrio uit de muziekliteratuur twee bijzondere stukken gekozen die er uitstekend bij passen. Al was het maar omdat ze volkomen anders zijn. Dvoraks Dumky trio is zo mooi dat hij het maar liefst 40 keer moest uitvoeren voordat de Tsjechen hun nationale componist naar

Chekhov Pianotrio

New York lieten gaan. Daarvoor hoort u twee minder bekende trio’s uit de jaren ’30 van de twintigste eeuw. Martinus Bergerettes zijn levendige stukken uit de gelukkigste periode van zijn leven. Het tweede Pianotrio van Turina zit zo vol met Spaanse volksmuziek dat we ons moeten afvragen wie het meest van zijn land hield: Turina, Dvorak of Martinu. U mag het zeggen.

Programma

Bohuslav Martinu – Bergerettes, H.275 (1939)
Joaquín Turina – Pianotrio nr 2 in b op.76 (1933)
Antonin Dvorak – Pianotrio nr 4 in e, “Dumky”, op.90 (1891)

Musici

Het Chekhov Trio betsaat uit violiste Emma Rhebergen, celliste Anna Litvinenko en pianiste Fem Devos. De violiste kampt op dit moment met een blessure en zal vervangen worden door Emmy Storms. Het ensemble won in 2018 de tweede prijs op de Internationale Muziekwedstrijd Triomphe de l’Art in Brussel, en was finalist van de Ysaÿe International Music Competition in Luik in 2019. In 2022 selecteerde het Orlando Festival het Chekhov Trio voor een concerttournee met optredens op gevierde locaties als het Concertgebouw Amsterdam en Bozar Brussel. In het najaar van 2022 kwam de debuut-cd van het Chekhov Trio uit bij het label Etcetera Records, met werken van Chausson, Martin en Bosmans.

Locatie:
Paaskerk
Oude Utrechtseweg 4a
Baarn

Aanvang:
16:00 uur

Entree:
Volwassenen € 25
Jongeren t/m 18 jaar € 12,50
Korting voor donateurs

Info:
www.concertkoorbaarn.nl

Zaterdagmiddag 20 april 2024

Petite Messe Solennelle – Gioachino Rossini (1792-1868)

Anthony Scheffer dirigent       
Wybe Kooijmans harmonium
David de Best piano
4 getalenteerde solisten en het
60 tallig Concertkoor Baarn
 
 

Locatie:
Art Gallery Vermeulen
De Zodde 20 – 1231 MB Loosdrecht

Aanvang:
15:00 uur

Entree:
€ 25,-

Kaarten: 
Reserveren: info@vermeulenart.nl of 035-5821730

Info:
www.vermeulenart.nl

Zondagmiddag 21 april 2024

Concert voor 2 violen

Alexander van den Tol – Viool
Dana Mihailescu – Viool
 
 
 
 
Programma

Jean-Marie Leclair                  Sonate nr. 2 voor 2 violen
                                                    Sonate nr. 5 voor 2 violen

Henri Wieniawski                    Etude-Caprice op. 18 nr. 1

Reinhold Glière                        uit Douze duos nr. 1,2,4,5,7 en 10

Charles-Auguste de Bériot   Duo concertante op. 57 nr. 1

Locatie:
De Morgenster
Seinstraat 2 – Hilversum

Aanvang:
14:30 uur

Entree:
€ 19,50 incl. koffie/thee

Kaarten: 
Scan de QR code

Info:
www.fun4all.nu

Met dit concert bewandelen wij twee wegen: één met een klassieke touch, en één met een swingin’ feel. Daarmee komt de veelzijdigheid van ons koor perfect tot uitdrukking.
Trouwe luisteraars kunnen rekenen op veel nieuwe stukken die wij niet eerder hebben uitgevoerd. Een muzikaal feestje dat je niet mag missen.

Zondagmiddag 21 april 2024

Crossroads

Locatie:
Het Jagthuis
Middenweg 88 
Nederhorst den Berg (Horstermeer)

Aanvang:
015:30 uur

Entree:
€ 20,- (tot 25 jaar € 10,-)

Reserveren:
stal@jagthuis.nl

Info:
www.jagthuis.nl

 

Chekhov Pianotrio

Zondagmiddag 21 april 2024

Chekhov Pianotrio in Het Jagthuis

Chekhov Pianotrio

Hoeveel toneelspel en kamermuziek met elkaar gemeen hebben, toont het Chekhov Pianotrio. De drie leden van het trio vinden inspiratie voor het spelen van kamermuziek in het toneelspel: een voortdurende zoektocht naar karakters en interpretatie van de verschillende rollen in het ensemble. Met deze communicatieve aanpak bereiken de Nederlandse violiste Emma Rhebergen, de Amerikaanse celliste Anna Litvinenko en de Belgische pianiste Fem Devos sinds 2016 het publiek. Op het programma in het Jagthuis werken van Martinu, Turina en Dvorak. Op unieke wijze verweven deze componisten hun klassieke opleiding met de volksmuziek waarmee ze opgroeiden en geven zij ons zo een kijkje in hun cultuur. Dvoraks beroemde Dumky Trio toont ons diepte, schoonheid en uitbundigheid in zes dumka’s, een slavisch woord dat verwijst naar een gezongen epos of ballade. Martinu deelt in de vijf Bergerettes een meer rustieke, speelse en pittoreske herinnering aan zijn Tsjechische afkomst. Turina, die dan juist bekend stond om zijn voorkeur voor traditionele vormen van westerse muziek, ontkomt in zijn tweede pianotrio toch ook niet aan zijn Sevilliaanse wortels, met zijn majestueuze lijnen, kleurrijke harmonieën en dynamische texturen en ritmes

Programma

Bohuslav Martinu (1890-1959)   Bergerettes, H.275 (1939)
      I.          Poco allegro
      II.         Allegro con brio
      III.        Andantino
      IV.        Allegro
      V.         Moderato

Joaquín Turina (1882-1949)      Piano Trio nr 2 in b op.76 (1933)
      I.          Lento – Allegro molto moderato
      II.         Molto Vivace
      III.        Lento – Andante Mosso – Allegretto

Antonin Dvorak (1841-1904)      Piano Trio nr 4 in e, “Dumky”, op.90 (1891)
      I.          Lento maestoso – Allegro vivace
      II.         Poco adagio – Vivace non troppo
      III.        Andante – Vivace non troppo
      IV.        Andante moderato – Allegretto scherzando
      V.         Allegro – Meno mosso
      VI.        Lento maestoso – Vivace