Mei

Locatie:
Grote Kerk
Kerkbrink 4 – Hilversum

Aanvang:
20:45 uur

Entree:
Toegang is gratis, na afloop is er een collecte ter tegemoetkoming in de kosten

Info:
www.toonkunsthilversum.nl

4 mei 2024

Toonkunstkoor Hilversum geeft Herdenkingsconcert

Op 4 mei 2024 verzorgt Toonkunstkoor Hilversum ook dit jaar het herdenkingsconcert in aansluiting op de dodenherdenking in het Rosarium. Het koor zal het Requiem van Luigi Cherubini ten gehore brengen in de Grote Kerk aan de Kerkbrink, aanvang 20:45 uur. Henk van Zonneveld verzorgt de orgelbegeleiding. Het geheel staat onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius.

Op 4 mei herdenken wij allen die zijn omgekomen sinds de tweede Wereldoorlog, zowel in oorlogssituaties als in vredesoperaties. Het requiem van Cherubini, bekend om zijn diepe emotionele lading en prachtige harmonieën vormt een passende muzikale omlijsting voor de herdenking van hen die vielen voor onze vrijheid.

Cherubini componeerde het Requiem in 1816 ter nagedachtenis aan Lodewijk XVI. Bijzonder aan dit stuk is de afwezigheid van solo zangpartijen. De componist richt zich volledig op het koor en de begeleiding. Daarmee krijgt het publiek een prachtige en emotionele muzikale ervaring die waardig eindigt met een sereen Agnus Dei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondagmiddag 12 mei 2024

Aan Bomans Ontsproten

Rick Schreuder presenteert zijn vertelvoorstelling
‘Aan Bomans ontsproten’.

Rick: U vraagt wellicht: Waarom Godfried Bomans?
Ik zeg: Zijn stem, timing en ingehouden plezier, die klinken mij nog als een feest in de oren. Net als zijn aanstekelijke en verrassende lichte toon.
Godfried Bomans noemde het zelf: “scherts en jokkernij”.
Maar voor wie die media erfenis van zijn opnames niet kent laat ik graag zijn rijke fantasievolle keuze aan woorden, zelf het verhaal vertellen. En dat doe ik als verhalenverteller graag. Het verhaal doorvertellen.

Wie weet kan ik ook in Theater Kleintje Kunst nieuwe generaties ontmoeten en kennis laten maken met zijn lichte humor, zijn ernst en bedachtzaamheid?!

Het idee ontstond aan de voet van zijn grafsteen en de voorstelling
“Aan Bomans ontsproten” is nu bij ons te zien.

Locatie:
Het Jagthuis
Middenweg 88 1394 AM Nederhorst den Berg

Aanvang:
20:15 uur

Entree:
€ 20,- onder de 25 jaar € 10,-

Kaarten: 
stal@jagthuis.nl

Info:
www.jagthuis.nl

Vrijdagavond 17 mei 2024

Tim Kliphuis Trio

Tim Kliphuis – viool
Nigel Clark – gitaar
Roy Percy – contrabas

 

Eerst iets over de Schilderijententoonstelling. Velen van u zullen het beroemde werk van Moessorgski kennen. Hij componeerde het 150 jaar geleden, geinspireerd door werken van zijn overleden vriend Viktor Hartman. In het fonkelnieuwe Pictures at an Exhibition presenteert violist Tim Kliphuis met zijn Trio (met Nigel Clark, gitaar en Roy Percy, contrabas) een frisse blik op de wereld. Moessorgski’s muziek (met Bydlo en Il Castello Vecchio) is naar deze tijd getrokken en klinkt ieder concert anders. Kliphuis schreef nieuwe muziek geïnspireerd op o.a. Klimt’s De Kus en Van Goghs Sterrenhemel. De Promenades nodigen tussendoor uit tot overdenken: hoe de schilderijen een commentaar leveren op de benauwde situatie van de dieren, het jachtige stadsleven en het rijzende water. En dat allemaal op vrijdagavond 17 mei in Het Jagthuis.

Zaterdagavond 18 mei komt het Praagse Kinsky Pianotrio naar Het Jagthuis. Dan hoort u een totaal ander programma. Violiste Lucie Sedlakova, cellist Martin Sedlak en pianist Matyas Novak spelen het eerste Pianotrio van Johannes Brahms, de Notturno van Schubert en het prachtige Pianotrio van hun landgenoot Bedrich Smetana. Het Kinsky Trio is die periode op tournee door Engeland en Nederland en speelt het afsluitende concert in Het Jagthuis. Warm aanbevolen!

De musici van het Tim Kliphuis Trio vieren dit jaar hun 18-jarig bestaan; hoogtepunten waren het Prinsengracht- en Koningsconcert, en samenwerkingen met het Nederlands Kamerorkest, Tallin Chamber en Cape Town Philharmonic Orchestra. Van de twee recente Sony-albums Reflecting the Seasons en Brandenburg stond hun nieuwe kijk op Vivaldi op nummer 1 van de iTunes-charts.

De bekroonde Nederlandse violist Tim Kliphuis heeft een geheel nieuwe stijl gecreëerd die klassiek, zigeunerjazz en folk omarmt. Geprezen als een ‘hedendaagse improviserende Paganini’, heeft zijn inclusieve en innovatieve benadering van muziek het publiek verenigd en beïnvloedt hij een nieuwe generatie strijkers.

Kliphuis heeft gezien hoe muziek mensen via het hart kan beïnvloeden; een heel andere route dan de geest. Als componist zoekt hij naar manieren om mensen actief voor de planeet te laten zorgen. Voor zijn nieuwste stuk ‘Kosmos’ bevroeg hij vijf Nederlandse sterwetenschappers hierover en vertaalde hun verhalen en kennis naar muziek. Zijn reis is te horen in de publieke radiopodcast “Componeren van Verzuipen” (release: 20 mei 2024); De liveoptredens van ‘Kosmos’ met een ensemble van 17 jonge professionele muzikanten zetten aan tot nadenken. In 2022 begeleidde zijn klimaatveranderingssuite ‘The Five Elements’ de koninklijke missie naar Stockholm en in 2023 voerde hij deze uit voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Zijn Tripleconcert ‘Phoenix Rising’ uit 2021 (in opdracht van NTR ZaterdagMatinee) staat stil bij ons verleden, heden en toekomst.

Een uitnodiging voor het Richard Strauss Festival in Duitsland startte het Tim Kliphuis Trio (Nigel Clark, gitaar en Roy Percy, contrabas) wiens missie een ‘totale muziek’ is zonder stilistische barrières. Ze traden op tijdens het Amsterdam Canal Concert, cureerden de wereldvioolavond bij Celtic Connections Glasgow, vierden Stéphane Grappelli op het Django Reinhardt Festival in Samois-sur-Seine en deelden het podium met Les Paul, Richard Galliano, Frankie Gavin, Martin Hayes en Daniel. Hoop. Het trio werkte samen met de Nederlandse en Tallinn Kamerorkesten, Den Haag en Cape Town Philharmonic en Sinfonietta Amsterdam en toerde door Amerika, Zuid-Afrika en Rusland.

Locatie:
Het Jagthuis
Middenweg 88 1394 AM Nederhorst den Berg

Aanvang:
20:15 uur

Entree:
€ 20,- onder de 25 jaar € 10,-

Kaarten: 
stal@jagthuis.nl

Info:
www.jagthuis.nl

Zaterdagavond 18 mei 2024

Kinsky Trio

Lucie Sedláková Hůlová – violin
Martin Sedlák – cello
Matyáš Novák – piano

Programma

Johannes Brahms – Pianotrio nr 1, op.8
Franz Schubert – Notturno in Es, op. 148 (D. 897)
Bedřich Smetana – Pianotrio in g, op.15

Het Kinsky Trio Praag, opgericht in 1998, is een van de uitmuntende Tsjechische kamerensembles. Sinds 2004 heeft het Trio de eer de naam ‘KINSKY’ te mogen dragen, met vriendelijke toestemming van de aristocratische Tsjechische familie uit Kostelec nad Orlicí. Het Trio studeerde aan de Muziekacademie in Praag bij Václav Bernášek, cellist van het Kocian Quartet, en nam deel aan verschillende masterclasses (o.a. bij het Guarneri Trio en het Florestan Trio).

De internationale carrière van het Kinsky Trio heeft hen door heel Europa gebracht, de Verenigde Staten, Canada, Mexico en ook de Seychellen. Ze nemen regelmatig op voor de Tsjechische radio en hun concerten zijn ook uitgezonden in Mexico en de VS. In 2007-2009 organiseerde het Kinsky Trio Praag zijn eigen serie kamerconcerten in het Stone Bell House, een historische herberg aan het Oude Stadsplein in hun thuisstad Praag.

Sinds 2009 neemt het Kinsky Trio Praag regelmatig cd’s op voor het Franse label Praga Digitals (gedistribueerd door Harmonia Mundi). Hun opname van complete pianotrio’s van Bohuslav Martinů werd warm aanbevolen door internationale muziekcritici (Diapason, Gramophone, Classica, Harmonie). Op de overige cd’s staan composities van de Tsjechische componisten Foerster, Novák, Janáček en Fibich, en minder bekende Russische trio’s van Borodin, Rimski Korsakov en Arenski.

Kinsky Trio Praag organiseert elke zomer een kamermuziekcursus “Pellegrina met het Kinsky Trio & Friends” voor muzikanten van over de hele wereld.

Founded in 1998, the KINSKY TRIO PRAGUE is one of the outstanding Czech chamber ensembles. Since 2004 the Trio has had the honour of bearing the name ‘KINSKY’ by kind permission of the aristocratic Czech family from Kostelec nad Orlicí. The Trio studied at the Academy of Music in Prague under Václav Bernášek, cellist of the Kocian Quartet, has taken part in several master classes (e.g. with the Guarneri Trio and the Florestan Trio).

The Kinsky’s international career has taken them all over Europe (Austria, Germany, Switzerland, Italy, Spain, Belgium, England, France, Lichtenstein), the U.S.A., Canada, Mexico and also the Seychelles. They regularly record for Czech Radio, and their concerts have also been broadcast in Mexico and the U.S. In 2007-2009 the Kinsky Trio Prague organized its own series of chamber concerts at the Stone Bell House, an historic inn on the Old Town Square in their home city of Prague.

Since 2009 the Kinsky Trio Prague regularly record CDs for the French label Praga Digitals (distributed by Harmonia Mundi). Their recording of complete piano trios by Bohuslav Martinů has been warmly recommended by international music critics (Diapason, Gramophone, Classica, Harmonie, etc.). The other CDs include compositions by Czech composers Foerster, Novák, Janáček and Fibich, and less known Russian trios by Borodin, Rimsky Korsakov and Arensky.

Kinsky Trio Prague organizes every summer a chamber music course “Pellegrina with the Kinsky Trio & Friends” for musicians from all over the world.

Locatie:
De Kapel
’s Gravelandseweg 144
Hilversum

Aanvang:
15:30 uur
Zaal open 15:00 uur

Entree:
€ 15,- à contant, geen pin aanwezig

Kaarten: 
Aan de zaal of reserveren via: koster@dekapel.nu

Info:

www.dekapel.nu
www.svenjastaats.com

Parkeren kan gratis op de ’s Gravelandseweg 
in de berm en in de eerste zijstraat rechts, de Wisseloordlaan op straat en niet in de berm

 

Zaterdagmiddag 25 mei 2024

Edvard Grieg, Sergei Prokofiev en Ludwig van Beethoven

Svenja Staats           viool
Jorian van Nee        piano

 Svenja Staats werd geboren in Utrecht en werd op 8 jarige leeftijd aangenomen bij de Sweelinck Academy voor zeer getalenteerde jonge musici, een onderdeel van het Conservatorium van Amsterdam. Een jaar later maakte ze haar debuut in de kleine zaal van het Concertgebouw.

Svenja staat bekend om haar inspirerende spel, waarbij ze het publiek boeit met haar meesterlijke vioolspel en haar diepgaande kennis van de muziekstukken die ze speelt.

Jorian van Nee studeert piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Frank Peters. Hij volgde masterclasses van onder andere Igor Roma, Ronald Brautigam en Jan Wijn.

Jorian treedt regelmatig op, zowel solo als in ensembles. Hij speelde ook enkele keren met orkesten zoals het Residentie Orkest in Den Haag en Sinfonia Rotterdam.

Programma

Viool Sonate No. 3 in C mineur, Opus 45                                          Edvard Grieg

5 Melodieën voor Viool en Piano, Opus 35 bis                                 Sergei Prokofiev
          I.     Andante
          II.    Lento ma non troppo
          III.   Animato ma non allegro
          IV.   Allegretto leggero e scherzando
          V.    Andante non troppo

Viool Sonate No. 9, Opus 47, ‘Kreutzer’                                           Ludwig van Beethoven

Locatie:
Raadhuis/Burgerzaal
Dudokpark 1 Hilversum

Aanvang:
20:15 uur

Entree:
€ 20,-
Jongeren t/m 25 jaar € 10,-

Kaarten: 
www.raadhuisconcerten.nl

Info:
www.raadhuisconcerten.nl

Dinsdagavond 28 mei 2024

Im wunderschönen Monat Mai

Onze eigen artistiek leider Nadia Wijzenbeek speelt samen met Olga Pashchenko. De van oorsprong Russische pianiste en klaveciniste treedt over de hele wereld op als solist en kamermusicus, maar heeft zich tegenwoordig in Amsterdam gevestigd, waar ze hoofdvakdocent fortepiano is aan het conservatorium. Violiste Nadia Wijzenbeek, concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest en programmeur van de Raadhuisconcerten, en Olga spelen een warm romantisch programma waarin alles draait om de lente en de maand mei.