Februari

De_Kapel

Locatie:
De Kapel
’s Gravelandseweg 144
Hilversum

Aanvang:
15:30 uur – Zaal open om 15:00 uur

Entree:
€ 15,- incl. drankje na afloop
Graag contant, er is géén pin

Kinderen hebben gratis toegang

Kaarten: 
Aan de zaal of reserveren via:
koster@dekapel.nu

Info:
www.dekapel.nu of  www.demuziekerije.nl

Zaterdagmiddag 18 februari 2023

Pianorecital Mattias Spee

Wij hebben Mattias leren kennen toen hij de kerkzaal gehuurd had voor het geven van een crowd funding recital om de opname en uitgave van zijn CD te bekostigen. Wij waren helemaal ondersteboven van zijn spel en hebben hem min of meer ter plekke uitgenodigd voor het geven van een Kapel Concert. Dat heeft even geduurd, want hij werkt hard! Maar nu is het dan zo ver …….

Mattias Spee is een Nederlandse pianist en componist. Zijn eerste liefde was de klassieke muziek, maar hij heeft ook altijd een grote passie gehad voor andere genres en stijlen, zoals jazz, minimal en vrije improvisatie, die hij nu in zijn eigen composities vermengt tot iets wat niet in en hokje te plaatsen is. Mattias studeerde piano bij David Kuyken en hedendaagse muziek bij Ralph van Raat aan het Conservatorium van Amsterdam.

Bij het componeren laat Mattias zich graag inspireren door verhalen. Als kind was hij gek op sprookjes en mythes -niet alleen om te lezen, maar ook om zelf te verzinnen- en deze liefde voor vertellen is terug te horen in zijn muziek. Veel van zijn composities ontstaan uit improvisatie en Mattias laat ook vaak in zijn stukken ruimte open voor spontane ingevingen. 

Het programma van het Kapel Concert bestaat uit muziek van Debussy, Hans Henkemans en ook een aantal eigen composities.

Wilt u vast een voorproefje, kijk dan op https://mattiasspee.com/media

“Spee is hard op weg een van de avontuurlijkste pianisten in de scene te worden”
-Arjan Linker

“Hij blies me helemaal van mijn sokken”
-De Concertzender

“Laten we hopen dat hij doorgaat op dit pad, want hij is een begenadigd componist en muzikant”
-NPO Radio 

Mattias Spee is een Nederlandse pianist en componist. Zijn eerste liefde was de klassieke muziek, maar hij heeft ook altijd een grote passie gehad voor andere genres en stijlen, zoals jazz, minimal en vrije improvisatie, die hij nu in zijn eigen composities vermengt tot iets wat niet in en hokje te plaatsen is. Mattias studeerde piano bij David Kuyken en hedendaagse muziek bij Ralph van Raat aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij won prijzen bij onder meer het Prinses Christina Concours, het Steinway Pianoconcours, het SJMN Concours, de Rotterdamse Pianodriedaagse en de Vrienden Cultuurprijs.

Bij het componeren laat Mattias zich graag inspireren door verhalen. Als kind was hij gek op sprookjes en mythes -niet alleen om te lezen, maar ook om zelf te verzinnen- en deze liefde voor vertellen is terug te horen in zijn muziek. Veel van zijn composities ontstaan uit improvisatie en Mattias laat ook vaak in zijn stukken ruimte open voor spontane ingevingen. Mattias componeert voornamelijk voor solo piano, maar verlaat steeds vaker zijn comfort zone door voor grotere groepen te schrijven.

Samen spelen met anderen is belangrijk voor Mattias, omdat er voor hem niks plezieriger is dan samen muziek maken. Naast de vele projectensembles waarvan hij onderdeel is, maakte hij jarenlang deel uit van het Goudsbloemtrio, samen met klarinettiste Ana Prazeres en celliste Hadewych van Gent. Samen verkenden ze de bekende stukken voor deze samenstelling, maar ontdekten ook spannende, nauwelijks gespeelde muziek. Als solist heeft Mattias samengewerkt met gerenommeerde orkesten als Holland Symfonia en Philharmonie Zuid-Nederland.

Een andere grote passie van Mattias is samenwerken met artiesten uit andere kunstdisciplines. Zo maakte hij in opdracht van het Grachtenfestival de voorstelling “Waar gezongen wordt” met schrijver Shula Tas en cellist/vocalist Chieko Donker Duyvis, gebaseerd op het gelijknamige boek, waarin Shula vertelt hoe en waarom ze is gestopt met zingen. Mattias verzorgde ook de muziek voor het hoorspel “Dansen met de dood”, in samenwerking met schrjiver/regisseur Tabula Raas en stemacteur Celine Vermeulen, dat gaat over de verleidelijke verlossing van het lijden. Onlangs maakte Mattias deel uit van de voorstelling “Tijdcapsule”, samen met trombonist Arjan Linker, guitarist Gijs Idema, bassist Arjan Linker en live-electronics-specialist Dimitri Geelhoed. Voor deze voorstelling, die gaat over het ongenadige voortschrijven van de tijd, verbond deze groep gelijkgestemde componisten elemten uit Indiase raag, Georgische volksmuziek, Renaissance polyfonie en popbands als Radiohead al improviserend aan elkaar tot een dromerig geheel, dat werd begeleid door lichteffecten van visueel kunstenaar Lisa Derksen Castillo.

Mattias heeft ook een grote fascinatie voor muziek die, al dan niet terecht, in de vergetelheid is geraakt. Hij vindt het belangrijk om aandacht te schenken aan de enorme hoeveelheid muziek die onder het stof terecht is gekomen, deze op te duikelen en nieuw leven in te blazen. Deze fascinatie heeft geresulteerd in een serie albums getiteld “Eclipse” met muziek van onbekende componisten uit de geschiedenis. Het eerste album in deze serie, gewijd aan de muziek van Joseph Wölfl, kwam uit in juni 2021. Het tweede album, met muziek van de Nederlandse componist Hans Henkemans (waaronder enkele onuitgegeven manuscripten en een pianoconcert in samenwerking met dirigent Ed Spanjaard) wordt begin 2023 verwacht.

Mattias studie-instrument is een Grotrian-Steinweg-vleugel uit 1992, hem in bruikleen gegeven door het National Muziekinstrumentenfonds.

Behalve muzikant is Mattias ook overtuigd veganist. Hij heeft een uitgesproken mening over dierenleed en de negatieve gevolgen van onze levensstijl voor het milieu.

vermeulen art gallery

Locatie:
Vermeulen Art Gallery
De Zodde 20
1231 MB Loosdrecht

Aanvang:
15:00 uur

Entree:
€ 25,-

Kaarten: 
Reserveren: info@vermeulenart.nl
of 035 – 582 17 30

Info:
www.vermeulenart.nl

 

Zondagmiddag 18 februari 2023

Galerie Concert

G.F. Händel (1685-1759)                 Allegro uit Harpconcert Besmaj

Thomas (1826-1913)                        The Minstrel’s Adieu to his Native Land

Hasselmans (1845-1912)
                 Chanson de Mai “La Source”

Mchedelov(1903-1974)
                    Klein Koraal
                                                                Romance
                                                                Aljonushka
                                                                Prélude F mineur                                                               

Godefroid (1818-1897)
                      La Mélancolie


Austin Miles (1868-1946)
                 In the garden – arrangement Louise Trotter

Henson-Conant (1953).                     
 Londonderry Air
                                                                Baroque Flamenco

Chatterton (1871-1934)
                    The Last Rose of Summer

Jagthuis Nederhorst den Berg

Locatie:
Het Jagthuis
Middenweg 88
Nederhorst den Berg (Horstermeer)

Aanvang:
15:30 uur

Entree:
€ 20,-
tot 25 jaar € 10,-

Kaarten: 
Reserveren via de website
www.jagthuis.nl
of telefonisch 0294 252 609

Info:
www.jagthuis.nl

Zondagmiddag 28 februari 2023

Jagthuis Concert

Humor en bevlogenheid bij blaastrio Dividivi3

Alleen de naam al… en dan de bezetting. Beide zijn uniek te noemen. Eerst de naam dan maar. De dividivi is een boom, de nationale boom zelfs van Aruba. Daar worden de bomen gevormd door de passaatwind en groeien in één richting. Ziet er een beetje mal uit.
Dan de bezetting: fluit, hobo en (bas)klarinet. Die is ook redelijk exotisch, er zijn weinig originele werken voor zo’n ensemble. Maar dat vinden de leden van dit trio juist een uitdaging. En dus duiken ze archieven in en vragen daarnaast bevriende componisten om arrangementen. Fluitiste Rieneke Brink speelt in het dagelijks leven ook bij Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel. Paloma de Beer is hoboiste, speelt bij verschillende gezelschappen en geeft muzieklessen op basis- en muziekscholen. Femke van den Bergh is actief als klarinettiste, haar hart ligt bij het maken van muziek in ensemble setting. In 2015 was Dividivi3 eerder te gast in Het Jagthuis. Op zondagmiddag 26 februari speelt het trio een programma met werken van Piazzolla, Ginastera, Clementi, Rota en Gershwin. We beloven u een swingende middag.

Programma Dividivi3

Troilo- Toda mi vida
Ginastera -Danza de la moza donosa
Piazzolla -4 estaciones
Clementi- Rondo in G 
Ph. Collins – Groovy kind of love
C.Corea- Selectie uit Children’s songs
Rota -Amarcordsuite
Gershwin -Rialto ripplesrag

Biografie Dividivi3

Rieneke Brink (fluit)
Paloma de Beer (hobo)
Ilse Eijsink (klarinet)

Zij vormen een eigenwijs blazerstrio dat graag van de gebaande paden afwijkt. Met volle teugen genieten zij van het ontwikkelen en uitvoeren van bijzondere muzikale projecten en concerten waarbij ze al hun creatieve en artistieke vaardigheden kunnen aanspreken. Ook van hun reguliere concerten maken zij iets bijzonders. Programma’s stellen zij samen rondom een thema waarbij ze tijdens hun optredens mondelinge toelichting geven. Zo weten

zij als geen ander door humor en bevlogenheid hun publiek aan zich te binden en te betoveren.

Dividivi3 maakte in 2019 de nieuwe kindervoorstelling ‘Beestenboel in de Bush’. De voorstelling is geregisseerd door Annechien Koerselman en vormgegeven door Anne Ammerlaan. De voorstelling is op het Grachtenfestival Amsterdam in première gegaan en met veel enthousiasme ontvangen.

Dividivi3 betoverde in de zomer van 2017 ruim 2000 ouders en kinderen op de Parade in Den Haag en Amsterdam. Zij speelden daar met groot succes hun spannende kindervoorstelling ‘Als heksen heksen…’, geregisseerd door Annechien Koerselman. Ook voor het Cultuurmenu in de Zaanstreek traden zij maar liefst 18 keer op met hun voorstelling ‘Als heksen heksen…’ op verschillende basisscholen.

Dividivi3 werd door het Grachtenfestival gevraagd voor bijzondere concerten, bijvoorbeeld op een rondvaartboot en voor baby’s. De dames speelden meerdere malen op NPO Radio 4 ter promotie van hun concerten en projecten. In opdracht van animatiestudio Reanimation bedachten en maakten zij muziek bij een animatiefilm over een koekoek die vertoond is op KLIK animatiefestival 2017 in het Eye in Amsterdam.

De Dividivi zagen zij voor het eerst tijdens een Caraïbische tournee. Deze exotisch aandoende boom laat zich vormen door de wind en is een mooie metafoor voor het trio. Zoals de boom gevormd wordt door de wind, vormt het blazerstrio de muziek met hun adem. Exotisch kan de bezetting van het ensemble worden genoemd. Niet alleen is er een minimale hoeveelheid originele composities voor het trio, maar ook zijn er weinig ensembles bestaand uit fluit, hobo en klarinet in Nederland.

Als trio zijn de blazers uiteraard steeds op zoek naar hun gemene deler om hun muziek naar een grotere hoogte te tillen. Maar ook aan hun individuele inbreng hechten ze veel waarde.

Rieneke is als fluitiste actief op een breed gebied. Als vaste fluitiste/piccoloïste is zij verbonden aan Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel. Daarnaast speelt Rieneke graag kamermuziek en doet dit in allerlei bezettingen; met het veelzijdige TenToon Ensemble, het fluitsextet 6Sense en natuurlijk met Dividivi3. Iedere zomer fietst Rieneke door Nederland om concerten te geven met haar fietsensemble PEP. Met Dividivi3 neemt zij graag een kijkje buiten de gebaande paden en speelt zij het liefst op de meest uiteenlopende plekken.

Paloma is een bevlogen muzikant. Met een grote liefde voor de hobo, maar vooral voor muziek, geeft zij muzieklessen op zowel basisscholen als op muziekscholen, waarbij de ontwikkeling van de creativiteit en muzikaliteit van de leerlingen voorop staat. Als uitvoerend hoboïste bij verschillende gezelschappen geniet zij van het samenspel met collega’s. Paloma vindt het heerlijk om op zoek te zijn naar verschillende manieren om met muziek de creativiteit te uiten. In Dividivi3 zoekt zij daarom naar thema’s en muziek die zowel het trio als publiek inspireren.

Ilse werkt met passie als klarinettiste op een breed gebied. Zij is als uitvoerend musicus actief bij ensembles en orkesten door heel het land. Daarnaast werkt Ilse met veel plezier als docent, trainer en ontwikkelaar bij Hallo Muziek, een culturele onderneming die duurzame educatie verzorgt in het primair- en voortgezet onderwijs. Naast muziek is er nog een andere grote passie in haar leven, namelijk wijn. In maart 2019 heeft zij haar vinologendiploma gehaald. Met Dividivi3 brengt zij beide passies samen in de DiviWijnconcerten. In Dividivi3 speelt Ilse voornamelijk op de basklarinet. Binnen Dividivi3 heeft het instrument een onmisbare basfunctie en dit promoot Ilse met verve.